Over ons

Het Matchingfonds

Het Matchingfonds is in 2016 opgericht met als doel freelance journalisten financieel te ondersteunen. In het verleden werk3t het Fonds met behulp van zogeheten “matching”. Journalisten moesten eerst een deel van de begroting dekken met andere inkomsten. Het Matchingfonds was er dan om een laatste zetje te geven. In de periode 2020-2022 zijn we mede uitvoerder geweest van het Steunfonds Rechtersector, waarbij schrijvende freelance journalisten en fotografen aanvragen konden indienen voor een werkbeurs die was bedoeld in ten tijde van corona bijzondere producties mogelijk te maken. Daarbij was geen sprake van matching.

Het Matchingsfonds is sinds de oprichting gefinancierd door publieke en maatschappelijke organisaties, de overheid en foundations. Alle middelen kwamen en komen in het kader van onze doelstelling ter beschikking van freelance journalisten, waaronder ook gevluchte journlaisten. De laatste jaren waren de beschikbare middelen afkomstig uit het Steunfonds Rechtensector, een gezamenlijk initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen en het ministerie van OCW. Journalisten werken en publiceren te allen tijde volstrekt onafhankelijk van donoren.

Hoe werkt de organisatie?

Het fonds heeft een onafhankelijke stichtingsvorm met een bestuur. Het bestuur bestaat uit een drietal onafhankelijke leden. Bestuursleden werken onbezoldigd, werkzaamheden ten behoeve van beoordeling van aanvragen en administratie en verslaglegging worden los van bestuursverantwoordelijkheid uitgevoerd en worden vergoed met als uitgangspunt dat beheerkosten tot een minimum beperkt blijven.

De stichting voert een aparte boekhouding en de beoordeling en toewijzing van aanvragen vindt plaats middels onafhankelijke beoordeling los van het bestuur van de stichting. Voor de openbaarmaking van de gegevens van de stichting Matchingfonds De Coöperatie, zie elders op deze site.